Irak'ta Asurlular dönemine ait muhteşem bir insan başlı kuş kanatlı boğa bulundu.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
En az 2.700 yıllık…
Bir “Lamassu” bu. Yani, genellikle insan kafalı, boğa veya aslan gövdeli, kuş kanatlarına sahip Asur koruyucu tanrısı.
Fransız arkeologlar 3.8 metre uzunluğunda, 3.9 metre genişliğinde, 8 ton ağırlığında, kaymak taşından yapılmışheykeli binlerce yıl sonra gün yüzüne çkardıklarında gözyaşlarını tutamadılar.
İnanılmaz bir özenle yontulmuş insan-hayvan karışımı veya sentezi bir heykeldi bu. Örneğin, kanatlardaki tüyler, ayağındaki nalınlar veya sandaletler sanki bugün giyilmiş gibiydi.
Heykelin başı eksikti. 1990’larda define avcıları tarafından çalınmış, sonra bulunmuş, Irak yetkililerince parçalara kesilmiş ve sonunda Bağdat’taki Irak Ulusal Müzesi’ne gönderilmişti.
Kazıyı yürüten Fransız arkeologlar ekibinden Pascal Butterlin, “Hayatımda hiç bu kadar büyük bir şey çıkarmadım. Böylesine büyük arkeolojik parçalar genellikle Mısır’da veya Kamboçya’daki kazılarda bulunabilir” diyor.
Muhteşem heykelin tarihi özetle şöyle:
M.Ö. 722-705 yılları arasında Asur’a hükmeden 2’nci Sargon döneminde insan başlı, boğa gövdeli bu heykel günümüz Musul’unun 15 kilometre kuzeyindeki Horsabad kentinin girişini süslüyordu.
Mezopotamya mitolojisine göre, insan başlı boğa evcilleştirilmiş vahşi hayvanlardan biriydi. Kenti koruduğuna inanılan bu tür heykellerin bu sonuncusu da büyük olasılıkla 2’nci Sargon’un iktidarının son yıllarında oraya yerleştirilmişti.