Türkiye Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki depremle sarsılmıştı. Türkiye yaralarını sarmaya devam ederken dünyanın dört bir yanından ekipler ve arama kurtarma köpekleri de çalışmalara katıldı. Peki arama kurtarma köpeği (SAR) nedir? Nasıl yetiştirilir?

 

Türkiye Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki depremle sarsılmıştı. Türkiye yaralarını sarmaya devam ederken dünyanın dört bir yanından ekipler ve arama kurtarma köpekleri de çalışmalara katıldı. Özel olarak aranan kişi veya nesneleri bulmak ya da kişileri kurtarmak üzere eğitilmiş olan köpekler, arama-kurtarma faaliyetlerinde enkaz, arazi, çığ aramaları, suda yer belirleme ve kurtarma yapma kabiliyetine sahiptirler. Bunun dışında asayiş hizmetlerinde narkotik ajan ve mühimmat bulmak için hizmet verir. 

 

Zor zamanlarda insanların en büyük destekçisi olan SAR köpekleri 6 aydan itibaren uzmanlar tarafından eğitilirler. Köpeklerin ilk eğitimi temel itaat becerileridir. Temel ihtiyaç becerileri dışında çok sayıda eğitime ihtiyaç duyarlar. SAR köpekleri, sinyal vermeyi ve stresli durumlarda uygun şekilde davranmayı öğrenirler. 

 

AFAD’a göre, Aday köpekler, AFAD Köpek Eğitim Merkezlerinde iki yıllık yoğun bir eğitimden geçer. Basit komutları almayı öğrendikleri 'temel itaat', yemek ve tuvalet gibi becerileri aldıkları 'temel beceri', karmaşık komutları uygulayabildikleri 'ileri itaat', belirtilen herhangi bir kişiye itaat ve iz sürme gibi kompleks becerilere sahip oldukları 'ileri beceri' eğitimi alır. Bunların yanı sıra iz sürme arama kurtarma, gaz sızıntısı, yangın ve doğal tehlike bildirme gibi eğitimlerden geçer.

 

Eğitimlerini başarıyla tamamlayan aday köpekler, eğitmeni ile birlikte katıldığı Köpekli Arama Timleri Yeterlilik Sınavı'na girer. Köpeğin yer aldığı tim, iki yılda bir yapılan sınav ile komisyon karşısında özel parkurda sınava tabi tutulur. Başarılı olması halinde sertifikalandırılır. Aday köpekler, böylece AFAD teşkilatının bir üyesi olur.