ABD’de 65 yaşın üstünde en az 7 milyon kişi bunama hastalığının pençesinde çırpınıyor. Bu eğilim bu hızla devam ederse 2030 yılı başında 10 milyon kişinin bunayacağı tahmin ediliyor. Bu da New York nüfusuna denk bir rakam demek.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Zihinsel hastalıklar sadece yaşlıları etkilemiyor. 2050 yılına kadar 40 yaşın üstündeki Amerikalılar’da bunama hastalığına yakalananların iki kat artarak 5,2 milyondan 10,5 milyon kişiye çıkması bekleniyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi ABD’de 40 yaşın altındakileri etkileyen yeni bir bunama türü ortaya çıktı: Buna “Nümerik”, yani “Sayısal” bunama deniyor.
Bu yeni bunama türü beynin bir bölümü aşırı çalıştırılıp, diğer bölümü tembelleştirildiğinde görülüyor. Cep telefonu ve diğer elektronik cihazlar ve aklınıza gelebilecek her türlü dijital kanalları kullandığımızda, beynimizin bilinçli düşünmekten sorumlu olan “Ön lob” ya da “Alın lobu” dediğimiz bölgesi işlevsiz duruma geliyor. Buna karşılık beynin arkasında bulunan ve görsel işlemleri yöneten, yani retinadan gelen uyarıları algılayıp yorumlayan “Oksipital lob” bilgi bombardımanına tutuluyor.
Dijital ve sosyal medya bağımlısı gençler işte böyle beyinlerini her geçen ün daha da kötüye götürüyorlar. Önümüzdeki dönem için gençler ve gençliğin eşiğindekiler iki nedenden ötürü çok ciddi tehlike altındalar:
8-12 yaş aralığındaki gençler sosyal ve dijital medya (Not: Yakında bunlara yapay zeka uygulamaları eklenecek. Hatta eklenmeye başladı bile) kanallarında günde ortalama 4,7 saat geçiriyorlar. Bu da, yılın toplam 70 günü demek. Beynin planlama ve karar alma işlevlerinden sorumlu ”Prefrontal korteks” ancak 25 yaşında gelişimini tamamlayabiliyor.
Sonuç olarak, “Sayısal bunama”, hafızayı kısa ve uzun vadede köreltiyor. Ayrıca araştırmaların da ortaya koyduğu gibi, beynin gelişme sürecinde veya yıllarında ekran başında çok uzun süre geçirmek, orta yaşta bunamanın en yaygın türü olan Alzheimer hastalığı riskini de çok ama çok artırıyor.
Son söz: Batı ülkeleri halklarının QI seviyesi önümüzdeki yıllarda epey düşecek. Bir başka deyişle, aptal veya bunak insanlardan oluşan toplumlara dönüşecekler.