Yellowstone sadece ABD’nin değil, dünyanın ilk ve en eski ulusal parkı özelliğine sahip. Idaho, Montana ve Wyoming eyaletlerine yayılan 8 bin 991 kilometrekarelik ulusal park, 11 Mart 1872’de dönemin ABD Başkanı Ulysses S. Rant’ın imzasıyla koruma altına alındı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Doğanın karmaşıklığı, kırılganlığı, hassasiyeti karşısında biz insan genellikle eline geçeni kırıp döken çocuklar gibi davranıyoruz. 1872’de açılan Yellowstone ulusal parkı da, insanların bu çocuksu içgüdülerinin kurbanı oldu. Amerikalı ailelerin rahat rahat, hiçbir tehlikeyle karşılaşmadan piknik yapabilmeleri için ulusal parktaki “Kötü ve vahşi hayvanlar”ın, yani avla hayatta kalan hayvanların yok edilmesine hükmetti.

 

Böylece ulusal parkta kurtların, çakalların, vaşakların ve pumaların kökü kurutuldu. Ve felaket başladı. Çünkü ekosistem hassas ve hiç aksamayan, milim veya salise bile şaşmayan bir saat gibi. Yellowstone’da son kurt 1926 yılında öldürüldü. Kurt kalmayınca, bizonlar ve Kanada türü geyikler, keyifle üremeye başladılar. Otobur olan bu hayvanlar yumuşak karakterli miydi? Hayır! Önlerine çıkan tüm yeşillikleri hızla tüketmeye başladılar. Sonuç: Birkaç 10 içinde Wyoming’in muhteşem ormanları yok oldu, yerine berbat bir stepe bıraktı. Balık kaynayan ırmaklar da artık cansız bir su birikintisine dönüştü.

 

1990’ların ortalarında bilim insanları ulusal parka yeniden kurt salmanın iyi bir fikir olabileceğini öne sürdü. Hayvan yetiştiricileri şiddetle karşı çıktılar. Ama bilim insanları direndi. Yellowstone’a 41 kurt salındı. Zamanla 8 ayrı kurt sürüsü oluştu ve Yellowstone’da işler yoluna girmeye başladı. Çünkü kurtlar, yaygın inancın aksine beceriksiz avcılar, çıktıkları av partilerinin yüzde 80-85’inden elleri boş dönüyorlar. Ama onların varlığı sayesinde bizonların ve Kanada türü geyiklerin sınırsız üremesi durdu. Çakal sayısı yarıya indi (Çünkü kurtlar onları acımasızca öldürüyor) bu da küçük kemiricileri ve onları avlayan yırtıcı kuşları rahatlattı.

 

Yellowstone’a kurtların dönüşü inanılmayacak zincirleme etkileşimleri tetikledi. Başta söğüt ve kavak olmak üzere ağaçlar da geri döndü. Tabii onlarla birlikte sayısız kuş ve böcek türü de. Birkaç bilim adamı Yellowstone’u kurtardı