Araştırmacılar gerçek suçluyu tespitte yanılmış olabilirler mi? Alzheimer ilgili büyük bir buluş dünyada demasın bir numaralı nedeni olan bu hastalıkla ilgili tedavileri sil baştan yapabilir.

 

Buluş özetle şöyle: Alzheimer’e yakalanmış hastaların beyinlerinde tabaka şeklinde biriken “Beta-Amiloyid” diğer proteinler için bir merdiven işlevini görüyor. Onlar da o tabakanın üstünde birikiyorlar. Alzheimer’e yakalanmış hastaların beyin hücrelerindeki hasarın gerçek sorumluları bu sonradan birikmiş proteinler olabilir mi?

 

Bu hastalıkla ilgili olarak bugüne kadar bildiklerimiz özetle şöyle: Hastaların beyinlerinde oluşan “Amiyolid” tabakası nörolojik işlevlerin yerine getirilmesini engelliyor, bu da idrak yeteneğinin gerilemesi sonucunu getiriyor.

 

Peki idrak gerilemesi nasıl oluyor? Bilim insanlarının çoğunluğu hücresel iletişimin “Amiyolid” birikmesi nedeniyle aksadığını, çünkü bağışıklık sistemi hücrelerini harekete geçirerek beyin hücrelerinin kendi kendilerini imha etmeye sürüklediklerini düşünüyorlar.

 

Ancak son bir araştırma yeni bir varsayım öne sürdü: Ya “Beta amiloyid” Alzheimer’in tek sorumlu proteini değilse? “Beta amiloyid”in yanı sıra 20’den fazla proteinin kendiliklerinden beyinde birikebildikleri tespit edildi. Bunlar hastalığın belirtisi mi, yoksa hastalığı ağırlaştıran etkenler mi?

 

Soruya yanıt bulmak için araştırmacılar özellikle iki proteinde yoğunlaştılar: “Midkin” ve “Pleiotrofin”. Sonuç: İkisi de “Beta-Amiloyid” birikimini hızlandırıyor.

 

Bir başka deyişle, bugüne kadar sanıldığının aksine, Alzheimer’in beyinde yol açtığı hasarın tek sorumlusu “Beta-Amiloyid” değil.

 

Elbette bu müthiş buluş Alzheimer tedavisinde yepyeni ufuklar açacak. Ya da bugüne kadar uygulanan tedavi yöntemlerini kökten değiştirecek.