Ona “Kirli altın” deniyor. Kaçak madenlerden çıkarılıp yine kaçak yollardan Afrika dışına çıkarılan altının parasal değeri yılda on milyarlarca dolara ulaşıyor. Bu kaçak ticaretten en büyük zararı da Afrika devletleri görüyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kovid-19 salgınından önce onsu 1.300 dolar dolaylarında olan altın bugün 2.450 dolardan işlem görüyor. Bu da kaçak altın üretimi ve ihracatını iyice çekici hale getiriyor. İsviçre’deki bir sivil toplum örgütü olan “Swissaid” yayınladığı raporda 2022’de Afrika’dan beyan dışı, yani kaçak yollardan 435 ton altın çıkarıldığını açıkladı. Bu da aşağı-yukarı 31 milyar dolar anlamına geliyor.

 

Afrika’da kaçak madenlerden çıkarılıp yasadışı bir şekilde dünya piyasasına sürülen altın son 10  yılda iki kat arttı ve bugün kıtanın toplam altın ihracatının yüzde 40’ına ulaştı. Bu kaçak altın çevreye ve insan haklarına zerrece saygı gösterilmeden çıkarılıyor ve devlete bir dolar bile vergi ödemeden kıta dışına, yani dünyaya satılıyor.

 

Bu altınlar hangi ülkelerde kaçak çalıştırılan madenlerden geliyor? Sayalım:Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sudan, Mali, Fildişi Kıyısı ve Gana. Peki, bu kaçak altınlar nereye gönderiliyor? Cevap: Birleşik Arap Emirlikleri’ne. Afrika’nın kaçak ve kirli altınlarının yüzde 93’ü Dubai’ye ulaştırılıyor. Sonra oradan dünyaya yayılıyor. En başta da İsviçre ve Belçika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine.