Bilim insanları İngiliz “The Guardian” gazetesinde yayınlanan ortak makalelerinde doğayı mahvetmeye devam etmemiz durumunda dünyamızı çok kötü bir geleceğin beklediği uyarısında bulundular. Onlara göre en geç 2050’de türlerin kaybolmasından besin maddesi ve su kıtlığına kadar bir çok tehlikeyle karşılaşacağız.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
İşte bilim insanlarının uyarıları:
-Son 50 yılda toprağın kullanımında yaşanan gelişmeler biyoçeşitliliğin yok olmasında en önemli rolü oynadı. Önümüzde on yıllarda bu gelişme tersine çevrilemezse, toprak sağlığınıiyice yitirecek. Yoğun tarım, tarım ilaçları ve tuzlanma, erozyonu hızlandıracak.
-İnsanoğlu son 10 bin yılda ormanların üçte birini yok etti. Tropikal ormanlar gibi ekosistemler çöktü. Kurak bölgelerin biyoçeşitliliği bile maden arama ve işletme faaliyetleri nedeniyle köklü değişikliğe uğruyor. Bunun en somut örneği, Güney Afrika’nın yarı çöl olan Karoo bölgesi. Oranın doğal yapısı o kadar değiştiriliyor ki, bir süre sonra tümüyle kaybedilmiş olacak.
-Biyoçeşitliliği korumak için acil önlemler almazsak, Brezilya’nın Amazon bölgesi de çölleşecek. Bunu durdurmanın tek yolu, hep daha fazla kazanç üstüne kurulu dünya ekonomik sistemini değiştirmek.
-Bir başka tehlike: Doğann tahrip edilmesi sonucu dünyadaki istilacı türlerin hızla çoğalması. Gerek yaşam alanlarının yok edilmesi, gerekse ticaret ve insanların yolculukları sonucu, en az 3 bin 500 istilacı tür tüm dünyaya yayılmış durumda. Bu türler önümüzdeki dönemde doğal felaketlerde çok daha ciddi etkili olacaklar. Bunun örneğini Hawai’deki son yangınlarda gördük.
-Küresel ısınma, hastalık taşıyan türlerin, örneğin “Asya kaplan sivrisineği”nin tüm Avrupa ekosistemine yayılmasına ve 2050’ye kadar popülasyonlarının iki katına çıkmasına yol açacak.
-Bir tehlike daha: Gittikçe daha geniş alanlara yayılan yabani otlar yangınları tetikleyecek. Denizlerin sahil şeritlerinin işgali ya da yok edilmesi balıkçılığı tehlikeye düşürecek.
-Doğal ekosistemlerde plastik, kimyasal maddeyer ve tarım ilaçlarının dünyanın doğal korunma mekanizmalarının dayanabileceği sınırı yakında aşmış olacak.
-Dünyada günde 3 milyon ton tarım ve haşere ilacı kullanılıyor. Bunun yüzde 82’si doğada eriyor, yüzde 10’u toprakta kalıyor, yüzde 8’i ise yeraltı su kaynaklarına sızıyor. Yeraltı sularına sızdığında etkisini kaybetmiyor. Toprak kurtlarını, polenleşmeyi sağlayan canlıları ve toprağın sağlığı için gerekli diğer canlıları yok ediyor.