Bir Amerikalı, 18 yıl önce öldürülmüş kızının görüntüsünün ve adının bir yapay zeka sitesinde bir 'Chatbot' üretmek için kullanıldığını dehşetle fark etti.

 

Jennifer Crescente erkek arkadaşı tarafından 2006 Şubat’ında öldürüldüğünde 18 yaşındaydı. Bu ölüm ailesinin de sonu oldu: Anne ve baba boşandılar. Sonr ikisi de genler arasındaki ilişkilerde şiddetle mücadele etmek için ayrı ayrı dernekler kurdular. İki dernek de kızlarının adını taşıyordu. Baba derneğindeki çalışmalar çerçevesinde Google’da kızının aının geçeceği her haber veya göerselde kendinin haberi olması için bir uyarı sistemi geliştirdi. Ve yıkım: 2 Ekim’de gelen uyarı kanını dondurdu.

 

Şimdi Georgia eyaletinin Atlanta kentinde yaşayan adam, kızının okul yıllığından alınmış bir fotoğrafının ve tam isminin bir “Character Aİ’ adlı, insanlara yapay zeka tarafından üretilmiş karakterlerle sohbet imkanı sağlayan bir sitede video oyunlarında uzmanlaşmış bir teknoloji gazetecisi gibi kullanıldığını gördü. “Nabzım birden yükseldi. Hepsini durdurmak için bir kırmızı buton arıyordum” dedi yaşlı adam.

 

Sitenin sözcüsü Kathyryn Kelly hemen Jennifer’in profilini kaldırdıklarını açıkladı. Ancak uzmanlar kaygılı: “Bu teknolojilerin insanlar için ne denli yıkım olabieleceğini görüyoruz. O nedenle yasal düzenlemeye ihtiyaç var” diyorlar.