Bilim insanları Jüpiter’in uydusu “Europe” ve Satürn’ün uydusu “Encelade”dan toplanan bilgileri değerledirerek, 17 öte gezegenin buz tutmuş yüzeylerinin altında okyanuslar bulunabileceği ve bu okyanuslarda hayatın ortaya çıkmış olabileceği sonucuna vardılar.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Dünya dışında hayat araştırmaları çevrelerindeki güneşlerin ”Yaşanabilir bölgesi”nde yer alan gezegenlerde yoğunlaştı.”Yaşanabilir bölge” güneşine ne çok yakın, ne de çok uzak olan, suyu sıvı halde tutabilecek ısıda bulunan gezegenler anlamına geliyor.
Ancak NASA (Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi) bu tanımın ötesine geçerek, buz tutmuş yüzeylerinin altında okyanuslar barındıran gezegenlerde de hayat olabileceği görüşünü ortaya attı. Bu okyanusların yeraltı sıcaklık kaynaklarıyla ısınabileceği, böylece yaşam için elverişli koşullar yaratabileceği belirtildi.
Jüpiter’in uydusu “Europe” ve Satürn’ün uydusu “Encelade” bu tanıma uyan tüm koşullara sahip. Dolayısıyla yaşamın varlığına ilişkin umutlar veriyor.
NASA benzer koşullara sahip 17 gezegen daha belirledi. NASA uzmanlarından Lynnae Quick, “The Astrophysical Journal” dergisine yaptığı açıklamada, “Yaptığımız analizler söz konusu 17 gezegenin yüzeylerinin buzla kaplı olabileceğini ama radyoaktif elemanlarının parçalanması ve güneşlerinin etkisiyle oluşan gel-git’lerin yarattığı sıcaklık sayesinde buzulların altında okyanuslar barındırabileceğini gösterdi” dedi.
Söz konusu 17 gezegenden özellikle 2’si umut vaat ediyor: “Proxima Centauri b” ve “LHS 1140 b”. Bunlardan ilkinde yüzeydeki buz tabakasının sadece 58 metre altında, ikincisinde ise 1,6 kilometre altında okyanuslar bulunduğu hesaplanıyor.