Fransa’nın en güzel köyleri arasında gösterilen, Jura bölgesindeki Baume-les-Messieurs, ülkenin en çok turist çeken yörelerinden biri oldu. Sadece 160 nüfuslu olan köye yılda 400 bini Nisan-Eylül döneminde olmak üzere 600 bin turist geliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu turist akını elbette köyün ekonomisine çok olumlu etkiler yapıyor. Ama madalyonun bir de öbür yüzü var: Turistlerin köye ve halkına saygısızlığı, çöpleri yer atmaları, araçlarını gelişigüzel parketmeleri gibi…

 

Köy yönetimi yeni otopark alanları, tek yönlü trafik ve yeni umumi tuvaletler gibi düzenlemelerle bu turist akınıyla başa çıkmaya çalışıyor.

 

Köy bir vadinin ortasında yer alıyor. Özelliği: Fransa’nın en güzel 178 köyü arasında sayılması. Çevresi diklemesine inen falezlerle çevrili.  Biraz yükseğe çıkıp bir taraçaya ulaşınca, manzara gerçekten nefesleri kesecek güzellikte uzanıyor: Kireç taşından evler,bir dere,düzgün yollar ve çok iyi korunmuş bir manastır…

 

Bu küçücük köyün Belediye Başkanı Serge Moreau, “Buraya önce 6’ncı yüzyılda rahipler gelp yerleşmiş. Kışları nüfusumuz sadece 160 kişi. Güzel günlerde kamp yapmaya gelenlerle 2-3 katına çıkabiliyor. Elbette yaz aylarında büyük bir turist akınıyla karşılaşıyoruz. Yılın her mevsiminde burada yürüyüş yapmaya gelenleri görebilirsiniz. Ancak turist akını olduğunda, köyün birkaç daracık sokağı insandan geçilmiyor” diyor.